Sunday, September 27, 2009

Competition Obedience!

This weekend James and I have taken a class in Competition Obedience. It was really good and I am surprised it went as well as it did because James is in yet another puberty phase. The last 2-3 weeks or so he’s been behaving as if he’s never received any training whatsoever (NOT fun at all!!!) However, James behaved great and was really alert and willing to learn the entire time. When he is like this, it’s great fun to work with him, no doubt about it.

We ended up missing the WP training yesterday, but we trained both Tuesday and Thursday and I tend to train a lot of drag weight with him whenever I get a chance. During the entire summer I worked really hard with James, I would train heavy DW every other day in order for him to start believing more in himself. When at home we’d drive out to the Club in the mornings and train there, and when in the country we’d train there (my Dad has gathered up a bunch of old tires and chains). And now, I have started to see the results as James is not messing around when it’s time to pull - he’s more focused, he pulls a lot heavier without any problems and he has the motivation and the attitude of a dog who believes in himself. It feels great - the hard work has paid off. :)

______________
Den här helgen har James och jag gått en tävlingslydnadskurs. Den hölls endast över helgen så man har ju mer eller mindre bara fått en introduktion till LK1. Men vi har i alla fall hunnit gå igenom alla momenten och hur vi på bästa sätt kan träna in dessa. Då James har varit i en jobbig period de senaste 2-3 veckorna (ännu en pubertetsfas och han har betett sig som han aldrig lärt sig något i hela sitt liv) så var jag lite orolig över hur den här kursen skulle gå, men han har varit klockren. Jag fattar ingenting. Lyhörd och otroligt samarbetsvillig, så jag kan inte klaga för fem öre. När han är så här är det verkligen jättekul att jobba med honom.

Vår instruktör är kanon men som alltid så märker man att andra hundägare har vissa fördomar och vill inte alltid stå nära honom (inte alla, men vissa!) Det är lite synd för James är jätteduktig. Det är verkligen inget morr eller frågan om några utfall, utan han sköter sitt. Idag var det med en liten papillon på träningen (som åskådare) och den här hunden satt på en bänk där vi hade en massa ryggsäckar. Jag sprang dit tillsammans med James för att hämta lite grejor och glömde bort den här hunden (såg den inte bland alla ryggsäckar) så James gick fram och nosade på honom. Hunden fräste till och då flög James därifrån med världens superskutt.. haha… jag tror James tänkte ”den där ettriga saken vill jag inte vara i närheten av!” :)

Att James var av ”speciell ras” märktes även när vi gjorde platsliggandet. Det vara bara James och en annan hund som vi satt långlina på och som hölls i bakifrån medan vi ägare gick ifrån dem. Hundarna fick ligga i 2 minuter och James har alltid varit bra på det här, vilket han var även idag. Fast samtidigt förstår jag vår instruktör om hon inte vill riskera något då hon säkerligen vet och förstår de fördomar som folk har, så för att behålla lugnet bland övriga kursdeltagare är det väl bäst att göra så här. Nåväl, folk är fulla av fördomar så man får göra det bästa man kan för att bevisa dem fel. Tyvärr grundar sig oftast fördomar i okunskap något man ofta ser i vårt samhälle inte bara när det kommer till vissa hundraser utan även när det gäller ex. invandrare, religion, kulturella skillnader etc. Att det där "okända" ska vara så otäckt!!!!

Eftersom det var kurs igår missade vi WP träningen men vi tränade både tisdag och torsdag så vi fick i alla fall in två dagar den här veckan, och jag tränar mycket DW med James på egen hand. Under sommaren som gått har jag tränat riktigt seriöst med honom. Vi har kört tunga start & stopp varannan dag (har inte velat köra varje dag med honom då det ska vara roligt hela tiden). Har vi varit hemma har vi åkt ut till klubben på morgonen och när vi varit på landet har vi tränat där (min farsa har fixat fram en hel hög med gamla däck och kedjor). Och nu börjar jag se resultat. Han drar mycket tyngre mot vad han gjort tidigare, han har fått ett annat självförtroende och har en helt annan motivation. Och hoppet före draget har försvunnit! Det är jättekul att få lön för mödan! :)

6 comments:

Jennie said...

Vad duktiga ni är!!
Ska köra viltspår nu tills det sitter & ev. göra provet till våren och hoppas på att det går bra. Sedan blir det nog lydnad:)
Ska kolla över utställningen i Ö-B!
Vi hörs
Kramar Jennie

angelica och santoz said...

ja du det där med fördomar har man verkligen känt av, tyvärr! många gånger när man är ute på promenad med santoz och man möter någon med, oftast, en liten hund så hoppar dom in i skogen, sringer över på andra sidan... ja allt för att vi kommer! visst santoz har HAFT lite problem förr, men verkligen inte nu längre, har ju tränat som sjutton med honom, att kunna vara bland alla hundar, stora som små, tikar som hanar... och det är så synd att det ska vara så!
samma sak som på våran första lydnads1 tävling, så fick jag inte koppla lös santoz på platsläggningen! varför? jo för att han var för glad tydligen och att han blev jätte kär i tiken bredvid oss... och domaren skrek till oss när jag hade lagt ner santoz, då var han lugn och koncentrerad och lyssnade,
- koppla rottisen, vi vill inte ha nå hundbråk här!
så det var tråkigt! och jag vet flera rotis ägare som inte fått lagt på platsläggning, just för att vi har sånna hundar, såkallade (tyvärr) "mördarhundar". sjukt! men inte fasen skulle jag lägga santoz på en platsläggning om jag inte litade på honom!
meen jag som ung tjej, blond och med en stor rottis tjej, då kan man och vet man inget och kan absolut inte ha pli på sin hund...
ush blir så arg, men så är det tyvärr! hoppas man kan ändra på det någon gång..

OJ så långt komentaren blir nu!
Hoppas ni mår bra och fasen vad skoj med kurs! kram och god natt till er

angelica och santoz said...

hahahaha kunde ju fasen mailat ist :) sorry!
Kram

Nicole said...

Va roligt att ni tränar lydnad, det är något av Alfons favorit! Du får lägga upp lite lydnadsbilder sen ;) Ja vet har missat han, ska släga in honom bland medlemmarna imorgon! Har haft lite att göra.. Men kunde ni använda trycket även om det inte var i rätt strorelk?

Amber and Nala said...

Hooray for james and hopefully this naughty stage goes away soon. ;)

sophie said...

jättefin blogg! verkligen..och i mig har du en sann lover av alla möjliga hundar.